Maldiverne og Jamaica

torsdag 8 oktober, 2015 - 19:00

Claus Qvist Jessen

To meget forskellige øriger – det ene et hypet og lækkert resort-paradis i Det Indiske Ocean, det andet en rastafaribefolket, caribisk ø med stor produktion af “ganja” og dertil et noget blakket ry. I begge tilfælde er der en lidt anden sandhed under overfladen.

Maldiverne er det nye sort. Det uspolerede tropeparadis midt i det Indiske Ocean, hvor man går lige fra sit lækre, air-con hotel til den kridhvide sandstrand, det klare vand og de kolde drinks. Sandt nok, men Maldiverne er også en farverig, proppet hovedstad og en masse ”village islands”, hvor det lokale liv er lidt langsommere og noget mindre alkoholisk anderledes end på de turistede ”resorts”.

Jamaica (”Sjamaika”) er i vore dage bedst kendt for Bob Marley, Usain Bolt og en tårnhøj kriminalitet. I datiden var øen en central spiller i det britiske imperium, og sporene fra både pirater og slaver både ses og mærkes. Tilsæt derpå en knudret geografi, en flok Red Stripes og godt med lokal charme, og vi har recepten for halvanden uges kulørt cowboykørsel i egen bil.

Maldiverne

126 - male (541)Maldiverne midt i Det indiske Ocean står for de fleste som det ultimative, tropiske paradis. Betalelige flybilletter kombineret med floder af billeder af palmer og sandstrande, krystalklart vand og maritimt dyreliv har skubbet Maldiverne fra at være et næsten sted ”langt bort” til at være et stykke opnåeligt paradis.

Og med rette. I hvert fald hvis man er til sol, sand og strand tilsat uendelig air-con og kulørte cocktails. Det er det billede, man oplever på de talrige ”resort islands”, som basalt ikke er meget andet end et luksushotel omgivet af en ring af attraktioner. Dyrt og lækkert, men lige til at leve med. Under protest, naturligvis,

Men Maldiverne er meget andet end det. Maldiverne er fx også hovedstaden Male, som ingen får at se på deres speedede vej fra lufthavn til resort island. Male er en sjov blanding af indisk mentalitet og arabisk-muslimsk kultur og faktisk et rigtig hyggeligt sted – om ikke andet for at opleve befolkningen.57 - male (202)

Endnu mere lokal er Maafushi, som er en såkaldt ”village island”, en helt almindelig atol overstrøet med sandede veje, lave huse og ramponerede cyklet, tilsat en masse hyggelige lokale – og så i øvrigt strikt muslimsk og helt tørlagt. Ikke en eneste øl kan man få. Til gengæld finder man her ørigets største fængsel, så straffefanger på udendørs arbejde er intet særsyn.

 

 

Jamaica

575 - Cockpit County (40)Trods sin lille størrelse må Jamaica være en af Caribiens bedst kendte øer. Få så små lande har sat så dybe spor i verdenskulturen, og hvem kender ikke Bob Marley eller Usain bolt? Eller Kaynye West? Eller Grace Jones? Jamaica har i sandhed leveret mange spændende mennesker til verden.

Men Jamaica er meget andet end hurtigløbere og reggae, hvilket vi fandt ud af i løbet af ni dage i egen bil. Falmouth på nordsiden emmer af historie, og få steder i Caribien kan man relativt sikkert opleve så mange dekorative, skæve huse. Det samme kan man sige om den mere ramponerede Santa María længere mod øst, endda med den fine krølle, at hér er der ikke en eneste krydstogtsturist til at forstyrre billedet af et uspoleret, caribisk samfund med masser af venlige indbyggere.

Via multikunstneren Noel Cowards ”Firefly” og Casa María (med Ian Flemings gamle hangout ”007 Bar!”) trillede karavanen gennem det ualmindeligt uvejsomme Cockpit County, som stadig er bosat af efterkommerne af datidens undslupne slaver. På sydsiden af øen er den lille Treasure Beach et fedt sted at bruge som base for småture til mikrobyerne langs kysten og især til Black River, hvor de lokale krokodiller flyder rundt og venter på uforsigtige turister. En bådtur op ad floden er en helt fin oplevelse.505 - Falmouth (31)

Kingston på øens sydøstlige side har i mange år været ”no go”. Trods det blakkede ry er Kingston dog et besøg værd – om ikke andet for at se Bob Marleys ret ydmyge hus. Mindst lige så charmerende er det antikke Port Royal. Her havde briterne gennem århundreders kolonistyre deres caribiske hovedkvarter, og et enkelt fort står her stadigvæk til minde om Captain Jack Sparrow og hans sabelsvingende følgesvende.