Valg og demokrati i Ungarn
Ungarn har i de seneste år været et tilbagevendende emne i europæisk politik. Under Viktor Orbáns regering har landet været på en glidebane væk fra demokrati og frihedsrettigheder der gradvist har ledt til en mere og mere autoritær styreform. Efter det seneste valg i 2022 fik rapporter fra internationale valgobservatører Europa Parlamentet til at erklære at landet ikke længere er et demokrati, men i stedet et såkaldt hybrid-regime, som er et styre der på papiret har demokratiske institutioner, men som reelt set er autokratisk. Hvordan er det kommet så langt? Hvad skete der egentlig ved valget i 2022? Og hvordan er det at være valgobservatør i et land hvor demokratiets spilleregler ikke respekteres?
For at svare på disse spørgsmål har vi inviteret Snorre Anker Erngaard fra Silba Initiative for Dialogue and Democracy’s, som var koordinator ved deres valgobservation til det ungarske parlamentsvalg i 2022.
Lidt om Snorre:
Snorre Anker Erngaard har været aktiv i Silba siden 2018, hvor han har haft en række ledende roller i organisationen. Han har bidraget til Silbas arbejde gennem deltagelse i valgobservationer, både som observatør og koordinator i hhv. Georgien, Ukraine, Tjekkiet og Ungarn. Derudover har han også været medlem af hovedbestyrelsen som community manager og leder for valgobservationsafdelingen. Han er uddannet cand.soc. i international sikkerhed og folkeret fra SDU, og til daglig arbejder han som videnskabelig medarbejder på Forsvarsakademiet.
Lidt om Silba:
Silba – Initiative for Dialogue and Democracy er en dansk NGO der har fokus på at fremme demokratisk udvikling og frihedsrettigheder rundt om i verden. Organisationen blev oprettet i 1994 af medlemmer af Venstre, som en måde at støtte liberaliseringen af Baltikum på, men projektet udviklede sig hurtigt til at omfatte hele den gamle østblok. I dag er Silba en tværpolitisk organisation, der favner bredt over det ideologiske spektrum, og har i dag aktiviteter i lande lige fra Argentina til Moldova, selvom de dog har en naturlig forankring i Øst- og Centraleuropa.