Festivaler og lokale events i Italien, Spanien, Bhutan, Mongoliet og Etiopien

torsdag, d. 9. august 2018 - kl. 19:00

Vibeke Frederiksen, medlem af De Berejstes Klub

Festivaler eller lokale begivenheder har ofte dybe kulturelle rødder forankret i lokalområdet. Vibeke, som også er fotointeresseret, vil gerne opleve de lokale, når de afholder nogle for dem vigtige og gribende begivenheder.


 

I Siena i Italien kan Palio’en dateres tilbage til 1283, men blev omkring år 1700 moderniseret til den nuværende form.  Hele byen står på den anden ende, når bydelene inden for den gamle bymur kæmper mod hinanden i et hestevæddeløb. Byen omdannes til én stor folkefest for alle aldre i disse dage.

Karnevalet i Venedig siges at stamme fra 1162 ved sejren over patriarken Aquileia, Ulrico di Treven hvor folk i glædesrus dansede på Markuspladsen. Selve karnevalet blev først rigtigt etableret under renæssancen og berømt i det 18. århundrede. Dog blev det forbudt i 1797 inkl. maskeforbud. I 1979 besluttede man at vække de gamle traditioner til live igen, og i dag besøges det årligt af ca. 3 mio deltagere og turister. En af de vigtigste begivenheder er kåring af den smukkeste maske.

Tsechu festival i Bhutan er religiøse festivaler, hvor munke og lægfolk i farvestrålende dragter og masker danser et religiøst budskab. Festivalerne er nationale helligdage, og befolkningen ifører sig deres fineste tøj, når de samles som tilskuere. Klovnene ved Tsechu’ene har en særlig rolle. Dels laver de sjov med publikum og dels støtter de danserne, såfremt en danser har glemt trinene.

I Mongoliet er de nationale helte bryderne og bueskytterne. Under Naadam festivalen dyster de om sejrens ære. Det hele starter med en storslået åbningsceremoni.

San Fermin var den første biskop i Pamplona i det nordlige Spanien tilbage i det 3. århundrede.  Han blev halshugget på en missionærrejse til Frankrig og fik martyr status i Pamplona. En legende fortæller dog, at San Fermins skæbne var mødet med vrede tyre, der trak ham gennem gaderne i Pamplona, og kimen til en tradition blev lagt. I dag er festivalen omdannet til en mega fest, og folk fra hele verden valfarter hertil. Nogle fester hele natten for at drikke sig mod til morgendagens tyreløb gennem gaderne.

Semana Santa i Andalusien i Spanien er påskeoptog. Katolske broderskaber går i procession igennem gaderne iført tunika med en hætte med spids der skjuler ansigtet. Store skulpturer – typisk af Jesus lidelse eller jomfru Maria – bæres rundt ledsaget af march musik fra et band. Traditionen er fra middelalderen, og de mest glamourøse optog er i Granada og Sevilla.

Tyre indgår også i mandomsprøven ‘Bulljumping’ hos Hamer folket i det sydlige Etiopien. Ritualet symboliserer overgang fra dreng i barndom til mand i voksenlivet. Efter at have bestået manddomsprøven er han klar til at kunne indgå ægteskab. For at komme igennem transformation må han udvise mod og springe over, eller måske snare løbe over en række af tyre, som er stillet op på række. Falder han ned, har han vanæret sin familie.
Tilmelding ikke nødvendig