Kulturnatten med foredrag om oplevelser med dyr

fredag, d. 12. oktober 2018 - kl. 18:00

Fire medlemmer af De Berejstes Klub holder fem foredrag om deres oplevelser med dyr i Malawi, på Galapagos, sydlige Afrika, Madagaskar og Thailand.

Der tages forbehold for ændringer 1900 Film om De Berejstes Klub 1905-1940 Foredrag med Søren Fodgaard: Dyrelivet i Malawi
 

Malawi er et af Afrikas mindste lande, men rummer mange naturoplevelser. Hør om et besøg i Liwonde National Park som ikke er særlig stor, men den rummer en meget stor bestand af elefanter, flodheste, krokodiller, impalaer, waterbucks mv. Jeg var rundt i parken på to køreture, en bådtur og en kort vandretur. Det andet hovedpunkt i foredraget er fra Malawisøen som udgør en ret stor del af landet. De lokale fanger små fisk som koges og sælges på markeder. Hør om en bådtur hvor der var mulighed for at svømme rundt og opleve fiskene, og vi kunne på nært hold se en hvidhovedet ørn som fanger en fisk. Under turen købte bådføreren en spand fisk som han serverede i sin hytte om aftenen.
2000 Film om De Berejstes Klub 2005-2040 Foredrag med Per Danielsen: Dyrene på Galapagos øerne
Galapagos øerne ude i Stillehavet vest for Ecuador er en stor nationalpark. Det er ikke uden grundt, da øerne indtil midten af 1900 tallet var ubeboede, hvilket betyder at dyrene ikke opfatter menneskene som fjender. Man kan derfor gå rundt blandt ynglende fugle og leguaner uden at de flytter sig. Eller man kan svømme rundt sammen med søløver og deres unger.

I 1835 besøgte Charles Darwin Galapagos øerne i fire uger, hvor han indsamlede en masse prøver, som senere blev inspirationen til værket ”Arternes oprindelse”, som er grundlaget for evolutionsteorien.
2100 Film om De Berejstes Klub 2105-2140 Foredrag med Claus Qvist Jessen: Kør-selv-safari i det sydlige Afrika
Safari Det er noget med en terrængående offroader, en tålmodig chauffør der kender alle de bedste steder på savannen, og en erfaren guide med falkeøjne, der på 500 meters afstand kan spotte, om et firben har fået noget i øjet. Sådan er det i de velkendte, østafrikanske nationalparker som Masai Mara og Serengeti, og det er en dejlig bekvem måde at opleve savannens dyreliv.

I mange af de relativt flade nationalparker i det sydlige Afrika er der en anden mulighed: Lej en bil, og kør selv. Det kan gøres lige fra Sydafrikas berømte Krüger i øst til Namibias tørre Etosha i vest, og udover at det er en dejlig billig måde at komme ud i bushen har kør-selv-safari den store fordel, at man selv bestemmer, hvilke dyr man kører efter. Og når dyrene er fundet, kan man blive lige så længe, man har lyst. Kør-selv-safari er en dejligt langsom måde at opleve naturen på dejligt lav, og dyrene er lette at spotte for andre end de lokale falkeøjer. Og gider man ikke køre, skal man bare parkere kareten ved nærmeste vandhul, og man får det hele serveret fra ringside.

Hlane i Swaziland giver lignende muligheder, og er man mere til fodtur i bushen, er Mkhaya (også Swaziland) et fremragende sted. Begge steder er der en god og bæredygtig bestand af især hvide næsehorn, og i Mkhaya kan som guidet fodgænger man være heldig at opleve de herlige, nysgerrige og ganske fredelige tykhuder på max. 5 meters afstand.
2200 Film om De Berejstes Klub 2205-2240 Foredrag med Lene Kohlhoff Rasmussen : Mød Kong Julian på Madagaskar
Madagaskar har i mere end 160 millioner år været afskåret fra det afrikanske fastland, hvilket har resulteret i et så stort antal endemiske planter og dyr. Øen bliver ofte refereret til som “verdens ottende kontinent.” Naturen og dyrelivet er i særklasse med spændende nationalparker, hvor bl.a. Kong Julian og de andre lemurer holder til. Menneskene på Madagaskar er ligeså unikke som dyrene og  beretter også om sit møde med en smilende lokalbefolkning i en uberørt landsby.
2300 Film om De Berejstes Klub 2305-2345 Foredrag med Claus Qvist Jessen Mekongmaller i det nordlige Thailand  
Fisk er også dyr, og nogle af de herligste oplevelser med dyr kan fås med fiskestangen i hånden og noget tungt i begge ender af linen. Et af de letteste steder at opleve lidt tropisk fiskeri er det nordlige Thailand, hvor man kun 10 km udenfor den charmerende og hyggelige by Chiang Mai kan komme til at krydse klinger med de berømte mekongmaller. Mekongmallen er en stor sølvfarvet fisk, som lever i det meste af Mekongs enorme flodsystem – i hvert fald i det dejligt lune lavland. Set med danske øjne er mallen en stor, tung sag, som let når vægte på den gode side af 50 kg, og det trækker heller ikke fra, at den rykker godt i linen.

Men Chiang Mai er nu en gang Chiang Mai, så vi kommer også en tur omkring de gamle, stille gader, det lokale liv og især de mange smukke templer i den gamle by. Chiang Mai er en perle af de helt store, og man kan let bruge både dage og uger på at flyde rundt i junglen af romantiske herligheder. Det er helt umuligt at blive stresset i Chiang Mai.

Og er der tid, vises også pluk fra hele verdens glade eventyr med fiskestangen. Claus Q. har fisket i mere end 100 af verdens lande, så der er nok at tage af