Kulturnatten om sjældne rejsemål

fredag, d. 9. oktober 2015 - kl. 18:00

Medlemmer af De Berejstes Klub vil holde foredrag om sjældne rejsemål. der vil i løbet af aftenen blive holdt fem rejseforedrag om Yemen, Turkmenistan & Afghanistan, Tristan da Cunha, Sydsudan og Mauretanien

18:00 Yemen, Lise Rasmussen Yemen Lise RasmussenKan man rejse til Yemen som turist? Ja det kunne man indtil 07.01.2015 og det var der forbløffende mange der gjorde. Lise Rasmussen fra De berejstes Klub var blandt de sidste der besøgte landet og det vil hun fortælle om.  Yemen er en tidsrejse tilbage i tiden med meget venlige mennesker og de informationer vi får om Yemen skal nok revideres lidt. Hovedstaden Sanaa er verdens ældste og smukkeste by. Arkitekturen er fantastisk og ingen foto kan yde det fuld retfærdighed, men vi kan prøve og supplere med at fortælle om oplevelserne.

 

 

 

 
19:00 Turkmenistan & Afghanistan, Lene Kohlhoff Rasmussen
Lene Kohlhoff Rasmussen besøgte Afghanistan og Turkmenistan DSC_0295 kopipå sin rejse ad Silkevejen. De to nabolande er meget forskellige, men de er begge meget sjældne besøgte rejsemål, da det ikke de nemmeste lande at rejse i som turist. Det krævede også et stort vovemod at rejse på egen hånd gennem Afghanistan.  I dette foredrag beretter Lene Kohlhoff Rasmussen om sine rejseoplevelser gennem det krigshærgede og fattige land. Hun besøger også Turkemistans ekstravagant hovedstad bygget i hvid marmor og er fyldt med guldstatuer af landets første præsident og meget mere.

 
20:00 Tristan da Cunha, Per SvendsenNr. 6-1
I  Sydatlanten mellem Sydafrika og Brasilien ligger en lille øgruppe af vulkansk oprindelse. På hovedøen Tristan da Cunha bor 268 mennesker, de øvrige øer – Gough, Nightingale, Middle, Stoltenhoff  og Inaccessible – er uden fast bosættelse. På Gough Island findes en sydafrikansk vejrstation med en besætning på seks personer, der lever isoleret her et år ad gangen. Nightingale Island, der ligger ca. 15 km fra Tristan da Cunha, kan besøges når vejret tillader landgang, medens de øvrige øer er beskyttede naturområder uden adgang. Øgruppen administreres fra Sankt Helena og er sammen med Ascension Island et oversøisk britisk territorium.
21:00 Mauretanien, Mikie Breum
Mauretanien betragtes som rød zone, dvs. Udenrigsministeriet fraråder alle rejser hertil pga. risikoen for kidnapning. Af samme grund har militæret kontrolposter ca. hver 50-60 km, så de bl.a. ved, hvornår en turist sidst er blevet set, hvis man skulle være forsvundet. Ja, så her blaffede jeg rundt i ly af mørket, hitch-hikede med en militærleder for at bringe mig i Mauretanien og senegal 031 3sikkerhed og besøgte øde fuglereservater. Jeg spadserede omkring i antikke karavanebyer, hvor gaderne er lavet af sand og husene af ler og sten. Disse byer var og er helligei islam, og har oldgamle biblioteker med håndskrevne bøger. Det var karavanernes sidste stop før den 40 dage lange rejse gennem Sahara og nogle af karavanerne havde op til 12.000 kameler. Udenfor byen gik jeg rundt i Saharas enorme sandklitter ganske alene spejdende efter evt, bortførere. Men mødte heldigvis ingen på min vej. Transportinfrastrukturen i Mauretanien er elendig, så det lykkedes mig at komme omkring ved at blaffe og ved dels at rejse med et par franske expads til karavanebyerne og retur til hovedstaden med en fransk hotelmutter.
22:00 Sydsudan, Claus Qvist Jessen Nimule (245)Sydsudan er verdens nyeste land og samtidig et af de mest dysfunktionelle. Det primært kristne lands uafhængighed i 2011 kom først efter en længere borgerkrig mod Sudans muslimske “herrefolk” mod nord, og det virker mest af alt som om, at de stadig slås. En hel nation af ex-soldater har mere end svært ved at falde til ro, og freden synes langt ude i horisonten. Heller ikke politisk er Sydsudan en succes, og ikke overraskende ligger landet tæt på bunden på et “fragile state index” – på linje med Somalia. Vold og landminer er helt normalt, og manglen på attraktioner skal nok skræmme de sidste turister bort – altså bortset fra eventyrlystne tossehoveder.