Det farverige Vestafrika

tirsdag, d. 13. oktober 2015 - kl. 19:30

Per Danielsen

På trods af ebola og et mislykket militærkup i Gambia, så gik vinterens rejse til Senegal, Gambia og Guinea-Bissau. I Bissau besøgte jeg Bandim Health Project, som er et stort sundhedsprojekt ledet af Statens Serum Institut. Her har man gennem 30 år undersøgt børnedødeligheden og fundet, at fattige børn ikke har større risiko for at dø af mæslinger end børn af mere velstående forældre.Sidste del af turen gik til Gambia og Senegal, hvor især Saint Louis var et besøg værd.

DSC_0325Vi var med på feltarbejde i Bissau, hvor vi besøgte gravide kvinder og kvinder med spædbørn. Det var utrolig spændende at komme med rundt, vi blev fint modtaget og fik lov at tage en masse fotos og lov til at se, hvordan de boede. En helt anden oplevelse end som turist at gå igennem et fattigt område, hvor grise, høns og geder går rundt i bunkerne med affald og tomme ølflasker.
Vi var også ude og besøge øen Bubaque, som ligger to times sejlads med speedbåd fra Bissau. Øen er meget mærkelig. Det er svært at forstå hvad folk lever af. Der er en masse store huse, der henstår som ruiner midt i bevoksningen. De folk vi sejlede over sammen med havde selv deres proviant med, så vi er nok sammen med en tysk turist og hans afrikanske veninde nok de eneste der bidrager til turismen på øen. Folk er meget venlige og hilse på os med ”buenas dias” eller ”ca va”. Selv DSC_0820om sproget i Guinea Bissau er portugisisk, så taler mange her fransk. På øen spiste vi os mætte i de lokale produkter, som er østers og papaya.