Kulturnatten

fredag, d. 14. oktober 2016 - kl. 18:00

Medlemmer af De Berejstes Klub vil holde foredrag om bjerge. Der vil i løbet af aftenen blive holdt rejseforedrag om blandt andet Tibet, Andersbjergene, Madeira, Pamir Highway og første dansker, som har besteget Seven Summits.

Program

1755-1800 Film om De Berejstes Klub

1800-1830 Foredrag med Erik Pontoppidan om Madeiras bjerge

Måske er det min gamle kærlighed til Nepal, som har fået mig til at vende tilbage til Madeira gang på gang. Begge steder har nemlig mange fælles træk: De meget dramatiske bjerge, terrassemarker og beboelser på helt utilgængelige steder og en lokal kultur, som stadig lever trods den massive turisme. Og sidst, men allervigtigst: Øen byder på helt fantastiske vandreoplevelser. made16-01
Jeg har besøgt Madeira 7 gange (sidst i juni 2016), og hver gang er jeg kommet hjem med et stort mentalt overskud. Og min fascination af Madeiras levadaer (et helt fantastisk system af vandingskanaler, som er bygget gennem århundreder) kan ikke udtrykkes bedre end af forfatterne til vandreguiden ‘Landscapes of Madeira’ (i serien Sunflower Books):
“Our love affair with Madeira really came into blossom with our ‘discovery’ of the levadas. They never cease to fascinate or inspire us. No matter how tired we may be, to walk beside a levada always refreshes our spirits and brings the bounce back into our steps”. 

1855-1900 Film om De Berejstes Klub

1900-1930 Foredrag med Jørgen Assenholt om Sydamerikas bjerge

Jeg vil vise billeder fra mine utrolige naturskønne bjergvandringer i Andesbjergene. Var begge Backpacker-ture under primitive forhold – med overnatning i telte.sydamerika-12-321 Første tur var i 2012 som startede i Santiago i Chile og på 3 uger var det ud og ind mellem Chile og Argentina før jeg nåede ned til Verdens sydligste by – Ushuaia. Var bl.a. ude ved den berømte Perito Morenp Glacier.
Året efter gik turen til Ecuador – også denne tur varede 3 uger. Startede først med bjergvandringer – senere vandrede jeg ude i den mudrede Amazonaz Jungle.

1955-2000 Film om De Berejstes Klub

2000-2030 Foredrag med Søren Gudmann: Topfeber – når den tynde luft drager

Søren Gudmann har gennem en årrække dyrket bjergbestigning på højt plan, dsc00375cbogstavelig talt, og blev i 2005 den første dansker der besteg det højeste bjerg på hvert af klodens 7 kontinenter, De Syv Tinder. Han har endvidere besteget flere af Himalaya’s 8000m høje giganter.

Foredraget vil bestå af et lille udpluk af Sørens bedste billeder og historier fra de mange turer, og kredse om temaer som passion, udfordring, risiko og livskvalitet.

2055-2100 Film om De Berejstes Klub

2100-2130 Jakob Linaa Jensen om Pamir Highway

Tag med på et roadtrip på Pamir Highway, i grænselandet mellem Kirgisistan, img_9228Kina, Tadsjikistan og Afghanistan. Fra Osh i Kirgisistan går det ad den legendariske vej over 4600 meter høje pas, gennem øde strækninger og små ensomme landsbyer. Vi besøger yurtlejre og yakoksehyrder og bor hos fiskere i 4 kilometers højde. Vi kører langs grænsen til Afghanistan, så tæt på, vi kan vinke til folkene på modsat bred. Mellem sneklædte bjerge går det gennem grønne dale med frugthaver, indtil vi til sidst når Tadsjikistans hovedstad Dushanbe. Det er historien om elendige veje, meget rustikke forhold og de venligste mennesker, man kan forestille sig!

2155-2200 Film om De Berejstes Klub

2200-2245 Claus Qvist Jessen om Tibet

Tibet er magisk! En gang et frit og utilgængeligt højland befolket med furede og godmodige buddhister, deres langhårede yakokser og de evigt bjæffende mastiffhunde, men i vore dage kedeligt påvirket af de kinesiske kommunisters pletvise trang til at ”befri” lande, der ikke vil befris. Men magien er der skam stadigvæk, og alene navnet ”Tibet” er synonymt med Buddhisme, munke, klostre og naturligvis høje bjerge. Tibet er et drømmeland, som enhver rettroende backpacker bør ønske sig hen til mindst en gang i livet.ice-seracs-smaller
Mest utilgængeligt og måske mest spændende er det golde og kinesisk set illegale Vesttibet, hvor vi bl.a. finder Buddhisternes største, naturlige helligdom, Mount Kailash, den hellige sø Manasarovar, en række primitive og smukke klostre og spændende nomadefolk. Især det 6.714 meter høje Kailash er magisk, både pga. sin imponerende fremtoning, men så sandelig også fordi, den hellige, 53 km lange “Kora” rundt om bjerget renser en for alle tidligere synder.

Den videre, illegale færd mod Lhasa foregik pr. truck, jeep og vandrestøvler. Shigatse er Tibets næststørste by og hjemsted for det største, fungerende kloster, Tashilhunpo, der som det eneste af de større klostre undgik maoistisk erosion under kulturrevolutionen i slutningen af 60’erne.

Endestationen mod øst er hovedstaden Lhasa, der trods over 50 års brutal kinesisk okkupation stadig emmer atmosfære og religion. Dér, i Tibets helligste stad, finder man både det berømte, men desværre meget tomme Potala og alle de smukke og mere levende klostre, hvoraf især Tibets religiøse midtpunkt, det mere end 1200 år gamle Jokhang-tempel, er en perle.

Vildere blev det, da jeg i et øjebliks galskab styrtede mig ud i et “solistisk vanvidstrek” til først Mount Everest Base Camp (fra nordsiden) og siden så langt op ad Everest, jeg kunne komme uden udstyr og teknik. Ikke ret langt viste det sig, da en snestorm på en gletsjer ville det anderledes. Men jeg slap da ned levende.
Kun adgang med Kulturpas