Rwanda, et af Afrikas reneste lande

torsdag, d. 26. april 2018 - kl. 19:00

Camilla Kornerup

Rwanda er et af Afrikas reneste lande, for hver fjerde lørdag er Umuganda, national rengøringsdag. På umagand er butikker og restauranter lukkede og trafikken står stille. I stedet trækker alle arbejdsdygtige indbyggere inklusiv præsidenten i arbejdstøjet og deltager i oprydning af gader og stræder. Nogle klipper hæk og slår græs i parker og langs veje, mens andre renser vandløb og grøfter eller svinger malerkosten på skoler. Både på landet og i byerne stimler folk sammen om denne borgertjeneste, som er en ældgammel tradition, der med stor succes blev genindført i 1990erne.


Rengøringen har trukket flere spor ind i landets politik, og for 10 år siden indførte Rwanda, som det første land i Afrika, et totalt forbud mod plastikposer. Når man lander i lufthavnen, gennemgår tolden bagagen for plastik, og smider alt væk, inden man når at indføre det. Det er umuligt at opdrive en plastikpose i landet, og der er fængselsstraf for at smugle de forbudte poser ind fra nabolande.

Rwanda, som ligger lige i hjertet af Afrika lige under ækvator, er på størrelse med Jylland. Præsident Paul Kagame har regeret siden 2000, men spillede allerede en central rolle i 1994, hvor det frygtelige folkemord fandt sted. Kagame er en omstridt figur, og han tillægges både at have indledt folkemordet og have stået i spidsen for den guerillabevægelse, som fik sat en endelig stopper for det brutale og blodige opgør mellem hutuer og tutsier, som resulterede i drabet på op mod 800.000 mennesker, på bare 3 måneder.

Rwanda har fået tilnavnet ”De 1000 Bakkers Land”, hvilket referer til det grønne kuperede landskab og behagelige klima landet nyder godt af. Tre nationalparker er hjem for en lang række dyr som de fascinerende bjerggorillaer, der ligesom chimpanser og colobus aber, lever i skovene, mens giraffer vandrer rundt mellem elefanter og næsehorn på savannen. På en rejse rundt i landet kommer man nemt rundt i hjørnerne, som også byder på floder, dybe søer, vulkaner og bjergskråninger hvor te- og kaffeplantager bugter sig og danner en vigtig brik i landets økonomi.

Siden 2008 har fokus på forbedret sundhed og uddannelse samt ligestilling, særligt hævet middelklassen og de rige i samfundet, mens halvdelen forsat lever under fattigdomsgrænsen. Samme år fik parlamentet som det første i verden et flertal af kvinder. Men, befolkningstallet stiger kraftigt, og folk lever tæt i det lille land, og må rydde skov og skråninger til fordel for landbrugsjord. I fremtiden kan der blive kamp om pladsen, hvilket er én af Rwandas udfordringer, som de mange unge rwandanere har til opgave at løse i fremtiden.

Under foredraget hører vi hvordan Rwanda har rejst sig fra folkemordet og blevet en af Afrikas stærkeste økonomier. Vi rejser rundt i Rwandas byer og landskaber til billeder og fortællinger om kultur, natur og livet i Afrikas hjerte.

Tilmelding er ikke nødvendig