Bhutan – Et paradis i Himalaya?

tirsdag, d. 10. april 2018 - kl. 17:30

Bhutan er et lille kongerige gemt godt i de utilgængelige østlige Himalayabjerge. Det er et land med gamle traditioner og en rig kultur. Befolkningen er buddhister, og de fleste lever meget traditionelt.


På baggrund af buddhistiske værdier, indførte indførte den unge fjerde konge i
1970’erne begrebet bruttonational lykke, som modstykke til de traditionelle økonomiske udviklingsmål. Både Danmark og Bhutan figurerer øverst på FNs lykkeindeks, men vi ligger i hver sin ende når det gælder økonomisk udvikling. Økologi og bæredygtighed er vigtige aspekter af bhutanesisk politik, og det er formentlig det eneste land som kan bryste sig af at være CO2 negativt.

Foredraget bringer tilskueren tæt på bhutanesisk kultur, historie og religion, som er tre uadskillelige faktorer i kongerigets samfundsliv. Vi besøger familier og skoler i nogle af de fjerneste landsbyer i Himalaya, og vi ser byernes imponerende templer og andre bygningsværker.
Bhutan er et land som på mange måder ønsker at følge med udviklingen, men samtidig søger man at bevare de traditionelle værdier.

Du kan besøge Bhutan med Don Quijote Rejser på kulturelle rejser, på vandretur eller på cykel.
Vandreturene i Bhutan bringer os tæt på den tibetanske grænse og tæt på Kongerigets højeste bjerge, der er over 7.000 meter høje. Vi ser spændende planter og vandrer over øde bjerge og over 5.000 meter høje bjergpas. Der er et interessant dyreliv, som bl.a. omfatter himalaya blåfår og flere rovfuglearter samt Bhutans meget særprægede nationaldyr, takinen.

I den østlige del af landet vandrer vi i Sakteng Wildlife Sanctuary, som blev oprettet i 2003 for at beskytte en unik forening af biologisk og kulturel diversitet, og for at give den afskyelige snemand lidt ro, så ham skal vi være på udkig efter.

Indbyggerne i landsbyerne og de yakhyrder vi støder på undervejs, ser ikke mange besøgende, så vi har gode muligheder for at opleve det autentiske liv i Himalaya.

Don Quijote Rejser – Unikke oplevelser i Bhutan
Ved Jan Mogensen, medlem af de Berejstes Klub