En rejse i universet

torsdag, d. 24. marts 2022 - kl. 19:00

Ved DBK medlem Erik Pontoppidan:

Kom og hør om det fantastiske univers og om de nyeste fremskridt inden for astronomi, astrofysik og rumfart. I løbet af de sidste 100 år har videnskaben gjort helt utrolige opdagelser i verdensrummet, både i vores solsystem og ude mellem stjernerne.


Foredraget vil vare cirka 2 x 45 minutter med en pause i midten. Første del byder på en kort gennemgang af astronomiens historie og på et overblik over de store pionerer fra Kopernikus til Einstein, som har ændret vores verdensbillede. Desuden får du en lille praktisk vejledning i, hvordan du finder de allermest kendte stjernebilleder på himlen.

Efter pausen vil jeg fortælle om den allernyeste udforskning af universet, blandt andet om sorte huller, om opdagelsen af de mange exoplaneter uden for vores solsystem og om de nyeste bemandede og ubemandede ekspeditioner i rummet, herunder månelandingerne.
Det var en verdenshistorisk begivenhed, da Apollo 11 landede på Månen den 20. juli 1969, og landingen var forbundet med en betydelig risiko. Den computerkraft, der var til rådighed, svarer til en lommeregner i dag, og da Neil Armstrong og Buzz Aldrin landede med Eagle, var der kun brændstof tilbage til 15 sekunders flyvning!

Jeg vil slutte af med en kort omtale og anbefaling af nogle af de nyeste science fiction-film. Og hvis der er interesse for det, vil jeg fortælle lidt om sandsynligheden for, at der er liv andre steder i universet.


Selv er jeg hverken uddannet astronom eller astrofysiker, men i hele mit voksne liv har jeg været en inkarneret amatørastronom og rumfreak, og jeg har fulgt med i alle de nyeste landvindinger i udforskningen af universet.