Et liv med Kina

torsdag, d. 16. december 2021 - kl. 19:00

Henrik Bjørn har siden 1982 opholdt sig 22 år i Asien, heraf 14 år i Kina. Har over fire årtier og efter sammenlagt 140 rejser ind i landet besøgt hovedparten af de kinesiske provinser. Taler kinesisk og er kinesisk gift. Er mag.art i etnografi og socialantropologi med fokus på Kina og exam.art i Østasien Områdestudium.


Henrik har læst kinesisk i Shanghai og har med tilknytning til Guangxi Academy of Social Sciences udført langvarigt etnografisk feltarbejde blandt det kinesiske Dong mindretal i den sydvestkinesiske Guangxi provins.


Har gennem ni år været leder af amerikanske Trace Foundation i det vestlige Kina, der var finansieret af Soros familien og som støttede uddannelses- og sundhedsprojekter for tibetanere i folkerepublikken.


Senest (2016-2018) har Henrik Bjørn været overordnet leder af et 800-sengs dansk-inspireret plejehjem i Shanghai drevet af Danske Diakonhjem. Medlem af Eventyrernes Klub.


Foredraget ET LIV MED KINA vil bl.a. handle om:


– Kinas forandringer som personligt oplevet gennem fire årtier i rollerne som rejsende, studerende, etnografisk feltarbejder, Kina repræsentant for en amerikansk NGO, direktør for et fairtrade firma, der eksporterede yak-uld samt leder af et 800-sengs ældrecenter drevet af Danske Diakonhjem.


– Hvordan var det at bo og arbejde et år på landet hos et af Kinas etniske mindretal for næsten 30 år siden og før reformerne var begyndt at slå igennem?

– Hvordan er det at være kun 60 km fra epicenteret af et richterskala 8 jordskælv og bo med hele familien i et to-personers telt, mens jorden skælver?


– Hvordan kunne det lade sig gøre at arbejde gennem ni år i det vestlige Kina med et så sensitivt emne som tibetansk kultur?


– Hvordan er det at være dansk leder på et stort plejehjem i Shanghai, og skulle overføre de danske værdier til et helt anderledes kinesisk system?