Kulturnat. Gerner Thomsen: Jamal for altid (Rusland, om nomader på Jamal halvøen i Ishavet)

fredag, d. 15. oktober 2021 - kl. 19:00

Gerner Thomsen

Eventyrer, rejseskribent og fotograf Gerner Thomsen kommer i sin nye bog helt ind på livet af nenetserne, et nomadefolk, der lever på et af de mest ugæstfri steder på jorden: Jamalhalvøen i Sibirien. Et sted, hvor rå lever skylles ned med varmt rensdyrblod, og hvor kvinderne syr tøj i rensdyrskind med tråd af dyrenes sener, så familien kan overleve den kolde vinter med temperaturer ned til minus 50 grader.


Gerners første møde med nenetserne var i 2001 – et besøg der gør så stort indtryk, at han gang på gang vender r003927tilbage for at opleve nomadernes unikke kultur og levevis på tætteste hold. Ved Verdens Ende er derfor mere end en rejsebeskrivelse; som læser får man et på én og samme tid et intimt og respektfuldt portræt af et nomadefolk, hvis hverdag på den golde tundra ligger langt fra, hvad vi kender til. Med få undtagelser lever nomaderne stadig, som deres forfædre gjorde for flere hundrede år siden, og de gør det på naturens barske betingelser, hvilket i dette område af verden vil sige på grænsen af det mulige.

I aftenens arrangement fortæller Gerner Thomsen om sine oplevelser og viser billeder og filmklip fra sine mange rejser til Jamalhalvøen. Vi får lov at komme med ud på slædeture, være med til slagtninger af rensdyr samt komme med ind i tjummens r004013afskærmede verden, hvor nenetserne spiser og sover, og hvor man må ligge over flere dage i træk, hvis vejret viser børster. Gerner Thomsen er medlem af Eventyrenes Klub og De Berejstes Klub og har tidligere skrevet Turen går til Rusland og Turen går til Bulgarien.

Arrangementet laves i samarbejde med Gigtskolen og er åbent for alle. Tilmelding er påkrævet via mail
ktkontor.21@gmail.com
med navn, mail og fødselsdato.
forside_01