NETLA – Latinamerikanske migranter i Mexico og USA

tirsdag, d. 14. juni 2022 - kl. 19:00

Denne aften sætter vi fokus på migranter i Latinamerika. Vi har inviteret to forskellige oplægsholdere, som giver hver deres perspektiv på migration. Ph.d. Erika Skov, Københavns Universitet, fokuserer på migranter og dem der hjælper dem i Mexico, mens journalist Niels Boel ser på migranterne og deres betydning, som det største mindretal i USA.


Migrantkaravaner i Mexico og flugten fra Fængselsbyen, “La Ciudad Carcel”


I dette oplæg fortæller antropolog Ph.d. Erika Skov, om hendes feltarbejde i Tapachula blandt migranter og mexicanske aktivister, der organiserede “migrantkaravaner”, hvor flere tusinde migranter og asylansøgere marcherede samlet ud af byen i et forsøg på at slippe gennem byens militariserede migrationskontrol.


Den sydmexicanske by, Tapachula, har i mange år været et gennemgangspunkt for centralamerikanske migranter og andre migranter, der rejser gennem Mexico med det mål for øje at komme ind i USA. I mange år har USA presset Mexico for at stoppe igrationsstrømmene mod nord, hvilket blandt andet har gjort det sværere for migranter fra det globale “Syd” at rejse gennem Tapachula. Aktivister og journalister er derfor begyndt at kalde byen for La Ciudad Carcel, “Fængselsbyen”

Latinos – USAs store mindretal.


Journalisten Niels Boel giver – med udgangspunkt i sin seneste bog ”USA’s store mindretal” – en introduktion til latinoerne, der i dag er USA’s største mindretal. Introduktionen lægger særlig vægt på latinoernes politiske og økonomiske rolle.
Der eksisterer i dag rundt regnet 60 millioner latinoer i USA og herved udgør indbyggerne af latinamerikansk oprindelse det største mindretal i USA. De er ikke til at komme uden om, hvis man i dag vil forstå politik i USA. På den ene side får de skylden for tabet af samfundets sammenhængskraft – og de bruges som syndebukke af politikere, der vil mobilisere globaliseringsskræmte vælgere – på den anden side er de også en vælgergruppe, der er i hurtig vækst og derfor ombejlet af politikkere, der gerne vil vælges. I økonomien er latinoerne en nøglearbejdskraft indenfor en lang række sektorer.


Latinamerika-kenderen Niels Boel er foredragsholder, forfatter til bøgerne ”Det nye Latinamerika” (sammen med Finn Rasmussen), ”Migration – en verden i bevægelse” og ”USA’s store mindretal: Latinos” (Forlaget Columbus), den udkom sidste vinter. Han er desuden tilrettelægger af DR-dokumentaren ”Migranterne” og en række andre dokumentarfilm fra specielt Latinamerika. Boel var tidligere ekstern lektor ved Københavns og Århus Universitet og tidligere korrespondent for bl.a. Weekendavisen i Latinamerika. Der vil til arrangementet være mulighed for at købe et eksemplar af bogen ”USA’s store mindretal: Latinos” til særpris.