Nordkyststien – langs den Danske Riviera mellem Helsingør og Hundested

tirsdag, d. 21. juni 2022 - kl. 19:00

Ved Ulla Conrad:
Sjællands nordkyst er omgærdet af drømme. I midten af 1800-tallet tiltrak den tyndt befolkede kyst f.eks. maleren P.S. Krøyer, der indlogerede sig på kroen i Hornbæk og dannede en kunstnerkoloni der.

Han ville tilbage til det simple liv, indånde den friske luft, og male det magiske lys på Nordkysten, og andre motiver fra det autentiske iskermiljø i havnene. Også digtere som Holger Drachmann, og forfattere som H.C. Andersen og Søren Kierkegaard kom, for at slappe af, skrive, male og tænke.

Senere fulgte resten af befolkningen med, og langs Nordkysten fra Helsingør og vestover langs kysten til Hundested, løber Nordkyststien, en vandresti på cirka 69 km, der læner sig op ad cykelrute 47, Nordkystruten. Vandringen går gennem maleriske kystbyer som Hellebæk, Hornbæk, Gilleleje, Rågeleje, Liseleje og Tisvildeleje. Ind imellem byerne er der lange strækninger med natur, strand, skov og lynghede. Stien og kysten følges altid ad, sammen med skoven, havet og himlen. Turen kan deles op i fire etaper, eller vandres som kortere dagsture, med udgangspunkt i en af de små kystbyer.

Indskudt i teksten er omkring 20 faktuelle/historiske afsnit, der omhandler selve byerne, samt andre steder af interesse, som div. museer, Kronborg, Sankt Olai Domkirke, og Vor Frue Kloster i Helsingør, Munkeruphus, Nakkehoved, Gilleleje Museum, Kierkegaardstenen, Heatherhill, Rudolf Tegner, Knud Rasmussens Hus, Sandskulpturfestivalen. Udover de konkrete kort, som læseren kan vandre efter, slutter bogen af med en liste over adresser til seværdigheder, spise- og overnatningssteder incl. shelters.