Rejse gennem Georgiens bjerge

torsdag, d. 21. november 2019 - kl. 19:00

Af Søren Fodgaard, medlem af De Berejstes Klub.
 
En gruppe danske skovfolk rejste til Georgien for at finde de skove hvor danske frøfirmaer høster frø til de juletræer vi køber på gaden i december. Høsten foregår over 2-3 uger hvor plukkerne kravler op i toppen af nordmannsgranerne og trækker koglerne af. Det er en stor logistisk operation, men også et udviklingsprojekt fordi firmaerne sørger for ordnede forhold for plukkerne som får omhyggelig instruktion og klatreudstyr, for sikkerheden skal være i top. En dygtig plukker kan tjene et halvt års løn i egne hvor der er få muligheder for andre indtægter.
Turen fandt sted i september 2018 og varede fem dage. Vi startede i hovedstaden Tbilisi hvor jeg mødte et medlem af De Berejstes Klub, Matthias Gamrath. Han var dengang ansat ved en EU-mission som overvåger grænserne mellem Georgien og to udbryderrepublikker hvor der er spændinger med mellemrum. Efter besøget hos frøplukkerne gik turen videre op i bjergene ad en ret ny og sjældent anvendt vej til et pas med en storslået udsigt over mod de snedækkede bjerge i Høje Kaukasus som når over 5 kilometers højde.
Derfra gik det ned til Svaneti området som har været næsten utilgængeligt indtil for få år siden men nu besøges af mange turister. Beboerne bor i stenhuse, og de har fra gammel tid bygget stentårne ved siden af beboelseshuset, nok primært som sikkerhed i urolige tider. Vi passerer en meget stor dæmning der også overvåges af EU-missionen, og til sidst en kort byrundtur i Tbilisi som er en moderne storby der absolut er værd at besøge.
 
Tilmelding ikke nødvendig.