Zimbabwe 1980-2021: et demokratisk eksperiment som slog fejl

torsdag, d. 30. september 2021 – kl. 19:00

Af Senioerer uden grænser:

I bogen ”VI TROR VI KAN MÅLE ALT” fra april 2021 fortæller Bjørn Førde om udviklingen i Zimbabwe som en rutsjebanetur for et land, hvor befolkningen plages af dyb fattigdom, voldsom arbejdsløshed, grænseoverskridende korruption, og ikke mindst et autoritært, voldeligt og undertrykkende politiske styre.

Det giver udviklingssamarbejdet vanskelige vilkår. Noget er alligevel lykkedes, på trods af alle forhindringer, men det gælder langtfra alt. Det oplevede Bjørn Førde, da han 25 år efter at have arbejdet sammen med organisationer og lokalsamfund vendte tilbage for at se, hvad der havde overlevet, og det fortæller han hudløst ærligt om i bogen, baseret på egne oplevelser og samtaler med lokale partnere og danske udviklingsarbejdere.

Bogen er samtidig en stærk personlig bekendelse til nødvendigheden af det direkte kultur- og menneskemøde for at sikre, at vi også i fremtiden har en fælles klode – et miljø vi alle kan have glæde af; et demokrati som kan gøre tilværelsen meningsfuld. Forestillingen om, at lande og mennesker kan klare sig alene, er ikke brugbar, uanset hvad vi måtte mene om den globalisering, vi har oplevet i de foregående årtier.

Bjørn Førde har arbejdet med udvikling hele sit liv. Først som redaktør, informationschef, landekoordinator og generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke 1975-2002. Derefter chef for FN i Botswana og direktør for UNDP’s center for demokratisk regeringsførelse i Oslo 2003-2010. Inden han gik på pension, var han den første direktør for Dansk Institut for Partier og Demokrati 2011-2016. Han har desuden skrevet en række undervisningsbøger samt børne- og ungdomsbøger om internationale forhold og udviklingslande.